13 januari

Så där ja nu kan jag äntligen sitta här eller egentligen inte men A sover nu i alla fall.
Vi har hunnit med en promenad i det skapliga vädret solen tittar fram ibland. Hörde på vädret att det skulle bli kallare senare i veckan.

Idag är det en stor dag ialla fall om man som mig kommer från Gimo. Där är det något som hetter "Knutmasso" den 13 januari (spelar ingen roll om det är helg eller som i år en tisdag).  Lite som en karneval skulle man kunna kalla det för. Det börjar med att barnen klär ut sig och går runt i husen och visar upp sig (och får godis eller något annat ). Därefter är det dans kring granen för barnen på torget. Dit även tomten kommer numera och delar ut godis.
Sedan blir det fest för dom vuxna (även för barnen förstås) då går man (helst) utklädd upp till en gata och visar upp sina "skapelser". Dom utklädda går fram och tillbaka och dom andra tittar på vid sidan. Där träffas både gamla och unga. Det är mycke hemlighetsmakeri med utkläddningen, Man försöker hålla det hemligt så länge man kan. Som mamma brukar man kunna få reda på vad dom stora barnen klär ut sig till (men inte alltid). Det är många som inte vet vad sin respektive är utklädd till.
Kommer nog inte klä ut mig i år tyvärr. Sist så klädde dottern och jag ut oss i sista minuten. I mina föräldrarns källare finns det mycket gamla kläder att välja på ;)  Men många lägger ned på massor med pengar och tid på sitt knutbygge. Många börjar långt förre jul att förbereda.
Gå gärna in på sidan www.knutmasso.se och kolla in tidigare års utklädda, det är visserligen bara en bråkdel av alla som är där. Tryck på respektive år så ser ni. Det här är något som pågått sen vallonerna kom och jobba på bruken tror man. Det här är något som inte är organiserat utan alla bara kommer dit. Dansen kring granen och dansen efreåt för dom vuxna är självklart orangiserat .
 Hörde att polisen trodde att det skulle komma ca 5000st iår (det är ju tisdag) men det brukar vara mer än det dubbla när det är helg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0